Det där som stör mig, julhandel och grevar

Varför särskrivs det så mycket? Är det bara jag eller särskriver folk mer nu än förr? Oerhört frustrerande! Jag kan förstå att en sjuåring eller till och med en femtonåring särskriver...men inte folk över tjugo! Jag fattar det inte. Blir så irriterad när jämnåriga skriver saker som ica kassar till exempel. Varför detta mellanslag? När började detta?! Är det engelskan som lurar oss? Tror nästan att det är så. När vi lånar så mycket från engelskan så är det kanske inte så konstigt att vi börjar rätta oss efter den strukturen. 
Visserligen kan resultaten bli rätt roliga till och från, speciellt när man läser skyltar i butiker.
Kontakta vår kassa personal, skum banan och Herr kalsong har vi nog alla stött på ibland. Men i övrigt är det rätt tragiskt tycker jag. Så det gäller att vi ger de yngre barnen en bra grund med tydliga skrivregler att nöta in, för min egen generation är nog bortom all räddning. Det är som sagt svårt att lära gamla hundar sitta.
 
Idag köpte jag mina sista julklappar. Ovanligt sent för min del egentligen, så här den sista november. Imorgon ska jag stiga upp och se första avsnittet av årets julkalender :) Har ganska låga förväntningar, för då kan man inte bli annat än hyfsat nöjd eller rent av överraskad. 
Hör till och med hur en del studenter går och diskuterar årets julkalender, som ju är en uppföljare på Mysteriet på Greveholm som sändes 1996. Eftersom årets julkalender heter Grevens återkomst så undrar många exakt hur han ska återkomma. Han blev som bekant besegrad och i princip pulvriserad av julmust (han var ett skelett).
Jag undrar...är det månne en annan greve som återkommer, kanske en arvinge? Eller har skaparna inkluderat någon DNA-forskning i serien (det var ett av förslagen jag hörde av några studenter).
Det ska bli kul att se. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Märklig maträtt

Så var essän inlämnad! :)
J lagade blodpudding till lunch idag. Jag tror inte jag har ätit det på säkert tio år. Undrade om jag hade ändrat uppfattning nu....men nej det hade jag inte. Det var fortfarande lika oätligt haha XD Lyckliga äro de som kan förtära denna märkliga maträtt. 
 
En bättre middag lär det dock bli, kyckling, klyftpotatis och lite gott vin. Imorgon blir det skoj på äventyrsbadet! 
Lite roligt får man ju ha när man suttit still vid datorn dagarna i ända. Aj mitt huvud...
Längtar redan till nästa spinningpass. 
 

Fredag igen

Så var det fredag igen. Igår skrev jag klart textmassan på min essä. Idag ska jag lägga till källor och finjustera lite grann. Om två timmar ska jag köra spinning på gymmet. Jag tror inte jag bryr mig om att testa fler träningsformer nu. Varför göra det när man har hittat sin grej? 
J klarade sin utbildnings teoriprov på första försöket för några dagar sen. Så nu har han bara praktiken kvar, sen har han sitt certifikat. Vi firade med massa gott och The hunt for Red October :) 
I onsdags såg jag Älskande par från 1964 på filmkursen. Vi fick också lära oss hur uttrycket Den svenska synden uppstod och varför. Älskande par av Mai Zetterling gjorde skandal när den kom, en fransk filmkritiker tyckte till och med att "hela den svenska nationen borde förbjudas" XD 
 
Förresten, om ni inte har sett på svts Historieätarna så rekommenderar jag att ni gör det. Såg avsnitt två igår om 70-talet, som jag skrattade! 

Fyrväpplingar och cocktail-huttar

Många ord får man lära sig när man ser svensk 30-talsfilm. Idag såg vi på Uppsagd från 1934. Rätt bra film, synd att den är så bortglömd. Mitt favoritcitat från filmen är "Prata inte när jag avbryter dig!". 
Vi fick också se ett klipp från den Modéenska pilsnerfilmen 65, 66 och jag. Den typen av film ansågs då vara skamlig för Sverige eftersom den visade så mycket berusade människor och framställde det som komik. Men i all pinsamhet tyckte jag att ett skämt var rätt roligt.
Poliskonstapeln - Är bilen betald?
Modéen - Nej, den är på tre växlar!
 
I lördags gick J på fest hos en kompis en bit bort. Jag stannade hemma och glodde på dyra klänningar på nätet. När klockan var tolv gick jag och lade mig. J skrev att han nog snart skulle gå hemåt. Jag låg vaken länge och ingen kom hem. Jag vet inte varför jag oroade mig så, kanske för att jag visste att han skulle gå hem genom skogen. Det har han gjort många gånger förr men ändå, man kan ju få så konstiga tankar ibland när mörkret faller på. Halv två ringde jag för att kolla att han levde. Jodå, han var fortfarande kvar på festen. Jag försökte somna. Klockan fyra kom han äntligen hem. 
I mitt oroade tillstånd han jag tänka...är det så här man kommer ha det om tjugo år när man väntar på att ens tonåring ska komma hem från den där förbannade festen? Troligtvis XD.  
 
Imorgon blir det spinning på gymmet och sen ska jag skriva mer på min Shakespeare-essä. Den här gången skriver jag om Hamlets galenskap. Kollade på Mel Gibsons filmversion igår, tänkte jag skulle jämföra den med Kenneth Branaghs påkostade projekt. Branagh använder vartenda liten stavelse medan Gibson klipper och klistrar lite som han vill i texten. Försökte se David Tennants version men den är bara för mycket. Jag kan inte se Dr Who i en moderniserad version av Hamlet! 
 
Med tanke på de logiska luckor pjäsen har så undrar jag hur originalversionen såg ut...
 
 
 
 
 
 
 
 

Proportioner och fluff

"Jag har lite svårt med proportioner" sa J när han skulle göra milkshake och gjorde en sorbet istället XD. Gud vad jag skrattade!
Igår invigde vi mixern :)
 
Idag har jag läst större delen av dagen. Har försökt vänja mig vid mina nya glasögon. Det gungar när jag vrider på huvudet. Minns inte om det var så när jag fick mina första glasögon, det var så länge sen. Det kanske är en vanesak. Har fortfarande sju kapitel kvar att läsa i en av filmböckerna. Det får jag ta imorgon och på söndag. 
Imorgon är det adobe-möte med min Shakespeare-lärare plus sex av mina kurskamrater. Får se hur det går med så många. Den här gången är jag åtminstone lite mer förberedd än förra gången. 
 
Vi gjorde våfflor idag i Js nya våffeljärn. Igår testade vi att göra vanliga våfflor, idag blev det ett halvdant försök till chokladvåfflor. Det blev inte så mycket choklad i färgen, det blev mer som Pucko. De blev faktiskt godare...men jag tror inte min mage uppskattade allt sött. Vi tittade på filmen The Lorax. Så...mycket...fluff. 
Lika fluffig som Mister. Jag undrar varför vi människor dras till fluffiga mjuka ting så mycket. Om de dessutom är djur med lite skelögd blick så vill vi bara ha dem ännu mer ^^. Ja, den här katten syns mycket i bloggen nu, men det är just för att han är så fluffig och go. 
 
Drömde en jobbig dröm inatt. Jag bodde i studentkorridor. En gång måste jag ha lämnat dörren olåst för när jag kom in igen hade ett flertal personer tagit sig in och börjat festa i mitt rum. Jag försökte få ut dem men de ville bara inte ge sig av. Jobbiga människor!
 
Jag tror minsann att jag har värvat en tjej att ansöka till min gamla folkhögskola, tihi. Hon är själv lika gammal nu som jag var då, med samma skådespelarambitioner och framtidsdrömmar. Jag berättade för henne om min tid där och hon blev jättepepp på att ansöka. Jag hoppas hon kommer in om hon gör det. Hoppas hon får en lika rolig tid där som jag hade :)
 
 

Gamla tekniker och nya våffeljärn

Började min nya kurs igår. Kändes som om jag var den enda nya personen där bland alla Sundgrenar. Men jag blev glatt överraskad när Jhs kille K kom in och satte sig bredvid mig. Kul med ett bekant ansikte! I pausen hälsade jag dock på N som också var ny, vi ska tydligen bara vara fyra nya på kursen. Det vill säga vi som läser den som enskild kurs. Vi fick se en nationalistisk film från det klämkäcka svenska 30-talet, Med folket för fosterlandet. 
Rätt underhållande faktiskt. Jag fick lära mig en hel del om kommunikationens utveckling i och med detta lilla stycke film. Hade aldrig hört talas om fenomenet "telefontidning". Vilket roligt påfund! 
När förra seklet var ungt och radion ännu inte fanns så läste man upp nyheterna i telefon kl nio på kvällen. Folk som hade telefoner kunde då ta del av nyheterna på det sättet. Det dumma var bara att det givetvis hördes i andra änden om någon pratade, varav man fick uppmana lyssnarna att inte störa med tal under tiden. XD 
Imorgon ska vi ha seminarium och diskutera filmen plus lite andra frågor vi fått. Under kursen kommer vi att diskutera relationen mellan nation och film, positiva och negativa aspekter av just nationalism och skapandet av identitet. Jag finner det redan skojigt. 
 
Tog mig en tur på stan idag för att fixa lite grejer. Gick in på Indiska och provade lite klänningar. Blev kär i den här. 
Lite synd bara att den kostar 500 kr. Den passar så bra!!! Det syns inte så bra på bilden, men den är grå och silverglittrig. Får se om jag kan skaffa den längre fram.
 
Igår var Js pappa här och lämnade över lite julklappar och bjöd oss på middag på stan. J har redan fått ett set med nya knivar och nu så har han även en avancerad mixer och ett mångsidigt våffeljärn :). Det blir att inviga dem båda idag när J kommer hem. 
 
 

Och en ljus elefant i ett snår

Så var man så äntligen cykelägare! Gick med J på stan och fönstershoppade lite. Sen kollade vi stans två bättre cykelbutiker (hur många finns det?). I den andra så fann jag nästan direkt en fin damcykel som var nedsatt med ca tusen kronor. Jag kikade på den, fick provcykla den på gatan (lite vingligt och långsamt, för jag har inte cyklat på länge) och efter ca tre minuter betänketid bestämde jag mig. Varför vänta när man hittar en bra cykel för under tretusen? Jag köpte den ^^. Det blev en bra tidig julklapp till mig själv. Jag borde egentligen skaffat mig en cykel direkt när jag flyttat till campus, men det blev liksom aldrig av. Jag hade kunnat spara massa busspengar på det sättet. Det får jag göra från och med nu istället. Nu kan äntligen jag och J göra alla de där cykelturerna vi pratat om. Det blir väl mest till våren och sommaren kan jag tänka...om vi nu är kvar här i stan då. Hehe, det vet man aldrig ^^. Vi drömmer oss norrut. 
 
Efter mitt cykelköp lunchade vi på den lite anonyma salladsbaren i stan. Testade deras varma pastarätter, det var väl sådär. Det fyller magen men  inte så mycket mer. Nu har vi bockat av det stället. 
Har även fixat alla biljetter inför julhelgen. Nu kan det snart bli december tycker jag. Ser fram emot årets julkalender nått grymt! Det kan bli en fullständig flopp, men det bryr jag mig inte om, it´s back to Greveholm!
 

Dessa katter...

Tidig morgon, vet inte vad klockan är. Vill inte veta heller. Jag är vaken. Mister sover vid mina ben. Jag går upp och går på toa. På vägen tillbaka passerar jag en mörk boll som jag tror är Sessan. Hon vaktar mina skor i hallen. Lägger mig bredvid J igen. Letar efter mina öronproppar som jämt hoppar ur öronen. Hittar den ena. Märker att jag ligger på något hårt. Får tag i vad det är, en plastplupp som har suttit på en juiceförpackning. Ofelia! Sluta lägga dina leksaker i sängen! Minstingen ifråga hoppar upp i sängen, mysbenägen och glad över att någon är vaken. Jag klappar henne lite. Hon vandrar runt på mig, ställer sig sedan på Js mage. Men nähä, husse var inte vaken, då går vi och trampar på matte lite till. Hon kliver över mitt ansikte (för att det var kortast väg så) till pallen bredvid sängen. Hon inspekterar föremålen på pallen, tar något i tassen börjar leka med det på golvet. Hörru, låt bli mitt örhänge! Jag ger henne plastpluppen istället. Känner en tung duns vid fötterna när Sessan hoppar upp, vandrar över mig, aj stå inte där! Hon går över till den ännu sovande J, lägger sig på honom ett tag. 
Lyckas somna om...
 
Js alarm ringer. Jag vaknar. Han går upp efter andra ringningen, beger sig snart till bussen som går om två minuter (spring spring!). Jag märker att Mister ännu ligger bredvid mig. Jag sover någon timme till. Dröjer mig kvar i sängen rätt länge, orkar inte gå upp. Vill inte heller gå upp när Mister ligger så söt nära mig. Kerstin kommer in i rummet och säger god morgon, fortsätter sin patrull. Sessan kommer och tittar någon sekund på sängen. Hoppar upp precis där Mister ligger. Hon fräser åt honom, ger honom en väl riktad knuff med tassen. Stick! Det här är min plats! Mister hoppar kvickt ner och sätter sig lite förläget på min ryggsäck. Kerstin och Ofelia kommer och nosar på honom nos mot nos, lite som om de sa "har det hänt nått?". Mister sitter kvar på ryggsäcken. Men när Sessan hoppar ner och går ut i köket följer han genast med henne. Oavsett hur mycket stryk han får vill han alltid följa efter Sessan. Märkligt beteende. 
Dessa katter...

Jag, någon och vi

Tidningarna säger att valet i USA kommer bli en rysare. Allt pekar på att Obama vinner så jag fattar inte varför de ska skruva upp det så. Men tidningarna är ju inte kända för att beskriva saker lugnt och sansat direkt. 
 
Går hemma hos J och tvättar, läser Shakespeare och funderar över julklappar. Funderar över rätt mycket annat också, livet, döden och kärleken, framtiden och nuet. 
Såg på Jakten på det perfekta livet där kärleksrelationer diskuterades. Hur blir man ihop och hur står vi ut med varandra? En psykolog tog upp att vi från väldigt tidig ålder får lära oss att stå på egna ben, att vi ska vara självständiga, klara av saker själva. En relation handlar om att vara beroende av någon annan. Många kan ha svårt att vara beroende av någon annan, att de rent av inte vågar det. Kanske är det därför många går ensamma tänkte jag. Tänk om vi istället hade uppfostrats att förlita oss på andra och vara beroened av andras stöd. Det gör ju vi ju också, men det trycks ofta mer på att vi ska klara oss själva. Vi ska ha egen ekonomi, egen bostad, egen utbildning och framgång på jobbet. Vi ska bli någon. 
En del fokuserar så mycket på att jag ska bli någon för att sedan upptäcka att det är ganska svårt att gå från att vara någon till att bli vi. Ibland vågar man inte av rädsla för att bli sårad. 
Själv klarar jag mig bra på egen hand. Men jag har alltid strävat efter visamheten. 
Imorgon är det fem månader sen jag och J blev vi :)

There and back again - a bordershop tale

Så har man varit nere i Tyskland och handlat lite gott då. Ett litet äventyr i sig. 
Det började i lördags. Kvart i fyra steg jag upp och var förvånansvärt pigg. Jag och J tänkte att om vi lade oss jättesent i torsdags så skulle vi vara trötta på fredagen så vi kunde lägga oss tidigt och därmed vakna tidigt på lördagen. Det funkade bra det. 
Fem i fem steg vi på bussen som skulle ta oss ner till Heiligenhafen. Vi plockade upp medresenärer lite varstans på väg ner genom Skåne men vi blev inte mer än totalt 21 stycken på resan. Förutom mig och J så var det mest pensionärspar och män mellan 45-60. Ett par hade åkt ända från Kalix för att åka med på den här resan. Ett annat par var veteraner som åkte ner till Tyskland två gånger per år. Vi var en rätt blandad liten skara...åtminstone i början. Det var rätt tyst i bussen ända fram till Danmark. Vid tiotiden åkte vi på färjan över till Tyskland. Det var rätt mycket folk på båten och i princip omöjligt att få sig en sittplats. Så jag och J gick runt lite på däck istället i den kalla blåsten. Det gungade ganska rejält. 
Titta vilka fina bord de hade på färjan ^^. 

När vi väl hade kört av färjan och kommit in i Tyskland så hade alla äldre personer på bussen hunnit lära känna varandra ganska väl. Kvinnorna diskuterade sina nya fina mobiler och männen pratade...ja vad de nu pratade om, jobbrelaterade saker tror jag. Vår eminente chaufför pratade konstant hela resan med de som satt längst fram, en väldigt trevlig typ som förgyllde de många restimmarna. Ungefär vid elvatiden parkerade vi utanför Calle, butiken som var vårt mål för resan. Eftersom det var Alla helgons dag så var det inte fasligt mycket folk där. Jag hade förväntat mig rena kaoset med det hela gick ganska effektivt. Den enda missen som jag och J gjorde var att inte tänka på att ta med ett euro-mynt. Utan det fick vi ingen kundvagn. Vi fick bära alla flaskor och boxar i pappkartonger istället. Men det gick det med. Vi fick gå i två omgångar men det hela gick rätt snabbt. Jag gick med en lista och bockade av medan J fick bära det tyngsta ^^. Vi hittade inte riktigt allt vi hade tänkt oss, däribland en flaska Malibu Mango som vi sett fram emot. Fanns bara vanlig och varianten Tropical Banana. Det var lite synd att den inte fanns, men vi hittade andra roliga saker. 
 
Vi var bland de första som handlade klart. Vi såg hur de andra lastade vagnarna fulla med boxar, flaskor och flak. Tur att ingen av oss dricker öl för det hade blivit svårt att frakta hem till stan tänkte vi. Speciellt de äldre resenärerna köpte massor med grejer, som de först smakade av innan de packade in allt i bussen. Vi tyckte det var lite lustigt. En man tog sig en klunk whiskey direkt ur flaskan och räckte den sedan till frun som gjorde likadant innan hon stoppade den i resväskan. Många började grogga i bussen innan vi ens lämnat butiken. Ojoj, nu ska det hållas på tänkte jag. När alla var färdigpackade i bussen (i dubbel bemärkelse) så åkte vi ner på byn och tog oss en lunch på en restaurang som hade samarbete med bussbolaget. Det blev en jägerschnitzel för mig och någon annan form av köttbit för J. Mycket gott. Till lunchen fick även alla resenärer en shot ouzo.
"Ouzo gott" som en av gubbarna sa ^^. Om ni undrar så är det Js armbåge i högra hörnet.  
 Jag och J tog oss sen en promenad, handlade lite reseproviant i en närliggande matbutik och tog oss en titt på ortens kända ölstuga.
Det var en trevlig liten by. Vid treslaget spelade kyrkans klockspel What shall we do with the drunken sailor.  Synd att vi inte hade mer tid att vandra runt. Tio över tre startade bussen igen för att köra tillbaka till färjan. 
Det var i princip lika mycket folk på färjan tillbaka, som tur är så tog färden bara 45 min. När vi var tillbaka i Danmark igen så hade de äldre passagerarna inte bara lärt känna varandra, de hade i princip känt varandra hela livet. Det var ett kackel utan varken ände eller reson. Vid ett tillfälle körde de en egen variant av Har du hört den förut? Det var inga tv-vänliga vitsar direkt. En var dock lite rolig vars slutkläm handlade om en golvlampa, men den ska jag inte recitera här. Det är mycket jag inte ska recitera här haha. När jag gick på gymnasiet tyckte jag att fulla vuxna var väldigt pinsamma, det tycker jag nu med. 
När vi kom över till Sverige igen så blev ljudnivån överväldigande hög, vilket busschauffören tyckte var otroligt med tanke på att vi bara var 21 pers och inte 60 som i vanliga fall. 
Dessvärre blev en del passagerare så pass dragna att de knappt kom av bussen när de skulle. Chauffören fick till slut ringa efter polisen för att en äldre herre hamnat i total trotsålder och vägrade lyfta på fötterna. De andra lyckades efter en stund välta av honom lite försiktigt. Jag tyckte synd om hans inte lika fulla kompis som fick ta hand om honom.
Vi var tillbaka när klockan var kvart i tio på kvällen. Det blev nästan tretton timmar bara i bussen. Trötta var vi men glada över vår lilla resa. 
Igår steg vi inte upp förrän vid elva på förmiddagen. Tog det lugnt hela dagen och släpade sedan hem våra tunga åbäken till stan igen. Nu har vi så vi klarar oss ett år minst. Det är tur att vi inte är några storkonsumenter :) 
Det får mig att tänka på något som norrlänningarna på bussen sa på väg hem. "Jaha, då har man burit in det i bussen, sen ska man bära ut det ur bussen, sen ska man hem med det och ställa in det....och sen ska man dricka upp skiten med. Ett sånt jäkla jobb! Varför gör vi detta?" XD
 
Så var det måndag igen. Idag ska jag ut på stan och kika lite efter diverse julklappar, perfekt regnväder för det. Sen blir det mer Shakespeare. Tror det blir en lugn vecka. 
 
 
 
 
 
 

Teriyaki-biff och Paneng

Såg precis hur en vän anlänt till Fukuoka i Japan. Där ska han tillbringa det närmsta halvåret. Är jag avundsjuk? Mhm! Längtar jag tillbaka? Jodå. 
Inser att jag förmodligen inte kommer kunna spendera någon längre studenttid i Japan, jag har liksom gjort mitt redan. Det blir väl till att spara ihop till en semester då. För jag SKA tillbaka till Japan en dag! 
Fick det glädjande beskedet igår att mina parents hittat min sedan länge försvunna gamla laptop. Får jag nu bara igång eländet också och lyckas få över mina resterande Japan-bilder till min nya laptop så är saken teriyaki-biff. 
 
 
Har varit duktig och skickat in mina Hamlet-svar idag så nu behöver jag inte tänka mer på Shakespeare förrän på måndag. Sitter mest och väntar på att kycklingen ska tina så vi kan laga Paneng. Sedan ska vi försöka sova så lite som möjligt i natt för att bli jättetrötta imorgon så vi kan lägga oss tidigt då. För sen på lördag så blir det väl att stiga upp vid tre kan jag tänka. Får se om den här metoden funkar haha. 
 
Körde cykel activio igår. Det var awsome! Intervallträning är tydligen bäst om man vill bättra på sin kondition, det märktes. Man cyklar med en mätklocka som man spänner fast under bysten så nära hjärtat som möjligt, så kan man se sin egen maxpuls på en stor skärm på väggen. Vet inte riktigt vad min maxpuls är. Instruktören antog via min ålder att den låg på 200. Men när jag cyklade så kom jag lätt upp i 90 procent av den angivna maxpulsen utan att det kändes så där riktigt ansträngande, så hon sa att jag skulle pröva att ställa in maxpulsen på 205 nästa gång. Kul att kunna se sin egen prestation :)
 
 
 

RSS 2.0