"Gud, du gav mig gallsten, jag gjorde en marrackas"

Sitter och lyssnar på ljudböcker ganska ofta nu för tiden. Sen i våras har jag lyssnat på hela Narnia-serien och har nu slutligen kommit in en bit på sista boken (Den sista striden). Men idag lyssnade jag på Mark Levengoods bok "Sucka mitt hjärta med brist dock ej", herregud vad jag skrattade. Han är då en helt fenomenal människa! Visserligen har jag bara lyssnat på första CD:n än så länge men det lovar ju gott om man börjar skratta efter bara 8 sekunder. Han har en viss berättarförmåga han.

Första advent idag, tänd ett ljus och låt det brinna och allt det där...
Jag har i alla fall haft ytterligare en alltför kort helg med älsklingen. I fredags så åkte vi in till stan för att jag äntligen skulle få utnyttja min födelsedagspresent (jag fick handla vad jag ville för 500 kr). Detta visade sig dock inte vara så lätt. Jag tycker alltid det är lite svårt att gå runt och titta och be om smakråd ifall plånboken hela tiden tittar trött omkring sig och vandrar iväg och ställer sig utanför affären och väntar som en bunden hund efter 3 minuter. Jag testade lite jeans som inte passade så bra plus en halvrolig klänning (en sån där jag-ser-ut-som-en-ballong-klänning som är på modet nu) på H&M på Nordstans övre plan. Älsklingen ville att jag skulle testa en speciell typ av jeans som han trodde skulle passa mig bra, problemet var bara att han varken ville eller kunde beskriva hur de såg ut "jag vet när jag ser dom". Därav kunde ju inte jag hjälpa till med att leta upp dom, vi hittade dom aldrig.

Efter lite strövande gick vi in honom på nedre plans H&M där alla färgglada grejer finns. Där plockade jag åt mig tre långärmade toppar (som är en extrem bristvara i min garderob), provade snabbt, konstaterade att de såg bra ut och bad honom ställa sig i kassan och betala (hihi). Det blev en kall grönblå, en mörkbrun och en mörkcerise med svarta träd på. Finnemang.

Sen gick vi uppåt Avenyen till Hotel Scandic Ruby för att se om det fortfarande fanns biljetter kvar till en stand-up-show i december. Vi hade faslig tur, två ståplatser kvar! De underhållande är inga mindre än Henrik Schyffert och Andre Wickström, kommer bli festligt!

Imorgon ska jag stiga upp i ottan och sedvanligtvis se på första avsnittet av julkalendern 7.15
Men nu är det Wallander som gäller.

Tre veckor till sluttentorna

Det är inte långt kvar nu innan terminen är slut. Min termin slutar redan den 15:e december. Vi har sluttentorna kring den 8:e. Fem tentor på tre dagar. Kanji, J301, wasaku, shinbun och konversation. De som oroar mig mest är wasakun och konversationen. Fast kanske mest konversationen, utöver en presentation på 4 min så kommer vi att spela nått sorts rollspel tror jag, man får en lapp där det står vilken situation man är i och så ska man ta sig ur den på lämpligt sätt. Jag tror det kommer bli i stil med att man som kund ska klaga på en restaurang eller att man i själva verket är den som ska rätta till problemet. Jag har inte övat keigo (artigt språk) på länge...det blir till att ta ner det från den ganska dammiga hyllan.

 

Idag har jag pluggat kanji och kollat på Hana yori dango final. Såg den på youtube utan undertexter, men det gick bra. Jag tror det är ganska bra att kolla utan undertexter, för då lyssnar man mer. Hehe, jag kommer ihåg när min gamla USA-tokiga mentor tejpade för textremsorna på tv:n under engelskalektionerna i högstadiet. Jag minns inte om jag lyssnade mer då, jag kommer bara ihåg att många klagade.

På tal om det...
Hennes fem maningar till oss när vi slutade nian...jag kan faktiskt inte minnas alla, kanske finns nån som kan hjälpa mig.
1. Åk till USA minst en gång i livet
2. Byt jobb vart femte år
3. Använd alltid cykelhjälm
4. Flickor, var nog med vem ni gifter er med
5. ....?
Jag minns inte det sista. Det kan ha varit något riktat till pojkarna i klassen.



Här är rökelsehållaren jag köpte igår.

Nu skulle det vara lämpligt med ett bastubad eller nått, det har blivit så kallt på sistone. Undrar om de har snö hemma....

Livet går runt...

När du är liten sitter du i en stol och blir körd runt av någon, likaså när du blir gammal. Enda skillnaden är att vissa äldre människor har rullatorer/rullstolar som de kan styra själva med knappar, tänk er om små ungar kunde styra sina barnvagnar själva.
Det kanske till och med kan bli så i framtiden. Jag menar, barnvagnarna har ju redan fått registreringsskyltar! Överallt på stan ser jag föräldrar som kör sina barn...och jag kan alltid se vad dom heter, där är Patricia, där körs Pelle och där skriker lilla Anna. Jag tycker inte om det alls. Jag skulle inte vilja skylta med vad mina barn hette sådär inför alla. Det känns intigritetskränkande på nått sätt. Barnvagnsmode va? ...*suck*

Idag var jag med mormor på en Röda korset-auktion med massor av lotterier. Mormor går ofta på sådana aktiviteter. Givetvis var där många pensionärer, men också många barnfamiljer, packat och syrefattigt var det.  De ungdomar jag såg i byggden var utanför och stod samlade runt en EPA-traktor där föraren (troligtvis en 16-åring av Fordonstyp) stolt stod på flaket. En del av hans beundrare var några yngre killar i cykelhjälm som såg mycket drömmande ut när de betraktade förarens verk. I EPAns bakfönster satt en grön skylt "fyllekörning".
Ack pojkar, bara vänta. En dag...en dag är ni också där.


Var en sväng i Trollhättan igår med mormor, hennes man och hans syster. Vi sprang runt i en massa affärer. På Indiska hittade jag en fin rökelsehållare i form av en mediterande Buddha, lite rökelse och några doftljus. Mormor undrade varför jag köpte nått som föreställde Buddha. Då jag sa att jag är intresserad av Buddhismen reagerade mormor som om jag bett henne råna en bank. "Näe H, det är inte bra, det är avvikande. Det är inte kristet."
Jösses, får man inte tro som man vill eller?
Det finns grejer som jag inte kan prata med min mamma och mormor om. Jag har aldrig sagt rent ut att jag inte tror på gud, för det skulle säkert ta hus i helvete (om man säger så). Mormor må vara mer troende än mamma men varje gång jag pratat om sånt här med mamma har det alltid slutat i yttersta allvarsamhet.
Det är som att jag måste känna dåligt samvete för att jag vill gå mina egna vägar och tänka i mina egna banor.
Jaja...det är väl bäst för husfriden att hålla tyst egentligen.
Men fasen att det har blivit roligt på senare tid att se reaktionerna när man gör eller säger nått som går emot förväntningarna. Antingen så har jag hamnat i en försenad ungdomsrevolt eller så har jag bara lärt mig att säga nej och säga vad jag faktiskt tycker. Eller så har jag blivit lite som V, haha.



Lett å vinne

Jag och V spelade Lotto igår, vi vann hela 20 kr...yippi.

Så typiskt att jag skulle åka på en förkylning precis när han kom hit. Hade ont i halsen hela torsdag-fredag, nu är det bara snuva som gäller. Vi hade mysigt i alla fall, tittade i princip på tv hela tiden. Kollade på The Visitors, hyfsat bra film. En av de få filmerna jag sett där en katt inte utgör en slug/elak karaktär.

Känns så trist att gå tillbaka till verkligheten så fort V åker, nu måste jag ägna mig åt japanskaglosor igen och plugga kanji.

Varför görs det sällan bra musik nu för tiden? På 80-talet kunde man göra musik, nu låter allt så likartat, inget sticker ut längre.
På tal om det, det är nästan så man inte längre vill se Melodifestivalen för man vet att de som går vidare kommer vara råsminkade, silverinplastade donnor som sjunger om...ingenting och allt därtill. 

Nä, nu får jag sluta sitta här. Back to reality.

Nästa uppehåll Japan

Jag och S har lyckats hitta väldigt billiga flygbiljetter till Japan, tur och retur inkl avbeställningsskydd för under niotusen.
Inte illa må jag säga. Då blir det avresa från Landvetter och byte i Helsinki och därifrån direkt till Osaka. Nu riktigt längtar man efter att få åka iväg. Iväg...till den uppåtgående solens land.


                                                                              

Datamöss och trojanska hästar

Finns det nått mer störande än virus? Hittade 15 trojanska hästar i min dator igår. Så om det är någon som av någon anledning får ett mysko mail utav mig så öppna det ICKE! Jag vet inte riktigt hur det viruset agerar men man ska ju alltid vara på den säkra sidan. Har scannat igenom hårddisken två gånger nu så allt bör vara säkert, hoppas jag.

Obaasan no ie

Har tagit till flykten till mormor idag, bort från den osande lägenheten. Jag var tvungen att vädra imorse med innan jag åkte in till stationen. Förbannade brödrost!

Mormor och jag åkte och handlade på Netto. Hon försöker alltid pracka på mig godis därifrån "är det inte nått du vill ha? ska vi inte ta en sån där? eller en sån, gillar du sådana?" men jag kände inte för socker så det fick bli en påse popcorn istället....och en påse ostbågar som mormor lade till. Jag får alltid en känsla av att hon försöker göda mig varje gång jag är där. Det har hon i och för sig alltid gjort sen brorsan och jag var små. Vartenda gång vi var här så var det samma visa "Frukost, fika, lunch, fika, middag, kaffe, te, kakor, bullar, kakor kakor kakor osv". Undra på att vi inte stannade många dagar i sträck här när vi var små, mamma klarade inte av det helt enkelt. Och det gjorde nog inte jag heller riktigt, jag har alltid varit väldigt känslig för sötsaker och blir alltid jättelätt illamående ifall det blir för mycket. Men när man var liten kunde man ju inte säga nej till ännu en mazarin, så det är inte så konstigt att mina barndomsminnen ifrån mormors hus alltid kantades lite av illamående. Nu är man ju  mer vaksam och kan tacka nej utan att få dåligt samvete.
Så fort jag får se en kladdkaka med grädde får jag kväljningsattacker och vill inget hellre än att flytta till nån tropisk ö och bli frukterian.  Och det är nog ganska tacksamt att känna så, för mig åtminstone.


Rest in peace my dear toast

Var nära att sätta eld på lägenheten för en stund sen tror jag. I alla fall kunde det ha gått illa. Det är med sorg i hjärtat jag får konstatera att min kära brödrost har gått hädan.
Jag skulle göra lite te och mackor, la i två skivor bröd i rosten och satte mig vid datorn. Det brukar ta ca 1½ minut innan dom är klara. Plötsligt känner jag av en stark doft av bränt bröd. Hoppar ut i köket och får se brödrosten spy ut osande rök som redan har fyllt hela köket så att man knappt ser taket. Brödskivorna är svarta som en vinternatt i Jukkasjärvi, antagligen måste de ha fastnat i rosten och så fick väl den gamle manicken kortslutning eller vad vet jag. Brödrosten måste vara minst 10 år gammal som den ser ut, jag kommer aldrig att använda den mer kan jag ju säga. Så jag får adera den till listan över saker här i lägenheten som hittills gått sönder.
1. Ett durkslag (säkert 15 år gammalt eller mer)
2. En brödrost (i pensionsåldern)

Så nu sitter jag här i kylan (jag var tvungen att öppna alla fönster för att vädra ut oset). Har tänt på oljebrännaren lite med pepparminstolja (den samma jag fick i present av R en gång). Men det hjälper inte jättemycket (det var bara en droppe kvar). Det är vid sådana här tillfällen då man önskar att man hade jättestora doftljus att sätta ut överallt i lägenheten. Jag har vädrat i snart en halvtimme och det börjar "klarna upp". Det värsta är ju att man själv osar av det. Kläderna verkar ha klarat sig bra med håret slapp inte undan lika lätt. Det är som "förr" i världen när man varit ute och dansat och kom hem med kläderna stinkande av cigarettrök, kläderna kunde man ju byta men håret stank ju likförbannat.
Det är väldigt längesen jag var på nått uteställe. Jag tror inte att jag har klätt upp mig, åkt in till nått ställe, betalat entré och betett mig dansaktigt sen Molkomtiden. I Växjö var jag bara på fest två gånger med japaner. Sedan jag kom till Götet har jag ideligen fått VIP-sms från Trädgårn' i stan men jag har aldrig gått dit. Dels känner jag inte för att gå ensam, dels har jag knappt tid. Jag må inte vara nån utemänniska men NÅN gång då och då kan det faktiskt vara givande. Någon gång ska jag gå dit, hade vart sååå kul att gå dit när Sven Ingvars var där och spelade. Ja, jag tycker faktiskt om dom, dansband rent generellt är väldigt tacksam musik eftersom det där bara finns två taktvariationer (som man KAN dansa till).
Vem har inte drömt om en romantisk date där man går ut och faktiskt dansar? (Okej, det kanske bara är jag men ändå).
Jag ska hålla utkik efter riktiga dansställen med live-band där jag och V kan gå ut en kväll och dra en vals eller två. Ska inte dansbandskampen komma till Götet? Isåfall hade det vart kul att vara med i den dansande publiken. 

Har skickat iväg min hemtenta nu, vår sensei kanske inte bedömmer den som extremt bra (den liknar en bokredovisning från högstadiet till upplägget). Men förhoppningsvis är det inte jättesvårt att få G, att få VG däremot är ett stort kliv.

I nästa vecka ska jag kolla flygbiljetter till Japan, det är hög tid att beställa dom nu. Ska gå in på KilroyTravels, det verkar vara det enda bolaget där man kan avboka sin biljett när som helst och få pengarna tillbaka ifall man inte skulle kunna åka.

Åh, nu kommer det duster av tvättmedelsdoft in genom fönstret, ibland är det tacksamt att man bor precis bredvid tvättstugan. Det kanske kan bidra ytterligare till att få bort oset. Fasen, jag hade nästan föredragit tobaksrök istället för detta.

Måttligt förvånad

Här gick jag och tänkte att den ena tentan var lättare än den andra och att det gick bättre på den första än den andra. Så var det helt tvärt om. Jag fick precis VG på J301-tentan som jag tyckte för en gång skull var svårare än kanjitentan. Och på kanjitentan som jag tyckte det gått så bra på fick jag bara G på (84,3%). Lite lustigt, för den delen av kanjiprovet som jag tyckte gick lättast var den del jag fått flest fel på och på de svårare delarna hade jag nästan inga fel alls. Jag fick mitt G på shinbuntentan, jag hade ändå 70/90 poäng, inte så dumt tycker jag. Gôtt att det var över.

Jag, mormor och hennes man var på bio igår. Vi såg Arn, riket vid vägens slut. Jag hade gjort misstaget att beställa platser precis längst fram (på datorn såg det ut som om det var längst bak). Så mina ögon var helt slut efteråt, jag var i övrigt redan lite trött innan vi for till bion. Så jag gick och lade mig redan halv tio igår, skulle egentligen sett en dokumentär på nätet med Ville under kvällen men kände att om jag skulle fästa blicken på en skärm en minut till så skulle ögonen brinna upp eller nått. Filmen var i alla fall bra, den skiljde sig mycket från första delen. Jag funderar på att ge böckerna en andra chans, jag har ju bara läst den första och det var många år sen.
Det var många enligt mig mycket fagra män som spelade i filmen, helt okända ansikten men som man hajjar till när man ser och undrar "var har de hittat honom?". Så hade de ju lagt in en komisk upplyftande karaktär också, givetvis en norrman. Jag hoppas att han finns med i böckerna.
Fasen alltså, jag skulle vilja gå på bio oftare. Skulle vilja se Låt den rätte komma in. Jag har faktiskt aldrig sett en skräckfilm på bio när jag tänker efter.

Från och med nu kommer jag bara att ha en lektion från 13.30 på tisdagar eftersom realia-biten är avklarad så att säga, det blir gôtt med lite sovmorgon plus att man får en halv dag att hinna med annat göromål.
Jag har börjat lite på min hemtenta, ska nog fixa klart den imorgon under den tiden. Sen ska jag nog också kila upp till videobutiken och fixa hem lite fler filmer ifall det finns nått av intresse. Hittade nått japanskt skräckäckel förra gången plus en okänd svensk komedi som kanske kan falla mig i smaken.

Jag måste klippa mig snart också, funderar på att gå till frisörskolan, de tar 100 kr för en klippning där om jag inte minns fel.

 Jag saknar en sån här nu....


RSS 2.0