Köpenhamn, you rock my world

I fredags efter jobbet tog vi tåget in till Köpenhamn, mötte K och fick vidare direktiv om vart vi skulle ta oss. Vi skulle bo på en hantverkhögskola nån mil utanför centrum.

Rummen på skolan var ganska små men mysiga, jag delade rum med M. Första kvällen gick vi bara ut och åt på restaurant Mamma Rosa, pizza. Det skulle det komma att bli mer av...suck. På Ströget var det massa folk som brukligt, på stora torget (heter det Rådhusplatsen?) var en scen uppsmälld, hela kvällen spelades Michael Jacksons musik till minne av den bortgångne popkungen. Det var ganska kul att stå där, många dansade. Men sen kom det upp en lokal artist som sjöng två av Jacksons låtar som en hyllning, men det var snarare som att dra hans låtar i spenatfälten, det lät för bedrövligt! Så kass medhörning! Så efter att ha stått där i 45 min åkte jag, M och A hem till hantverkskolan igen.

På lördagen blev det Tivoli. Jag hade aldrig vart där innan. Jag åkte ingenting, dels för att jag inte var helt frisk och dels så tycker jag inte om bergodalbanor och sånt som går snabbt upp och ner osv. Efter tre timmar så gick en del av oss ut, de andra hade åkt sina karuseller 10 gånger och tyckte väl att det var bra nu. Så efter det blev det vandring på Ströget och kikande i affärer, hittade ingenting, trots att allt var ca 70% nedsatt så är ju modet inge vidare nuförtiden. Antingen ska man se ut som en ballong eller som om man vore gravid. Haremsbyxor var sjukt inne i den danska huvudstaden. På torget idag stod en sjungande/predikande massa med baneret "Jesus Christ" och vräkte ut religiösa budskap på danska. Ett kvarter bort satt Hare Krishna och sjöng och delade ut gratis mat. Och överallt syntes fulla och glada studenter, ofta på lastbilsflak.
Jag, M, O och C gick på en pizza/pasta/sallad-bufférestaurant och tyckte väl inte att vi hade så mycket att göra efter det. Så vi gick på bio, Transformers 2. Oväntat bra och rolig film, för en som varken har växt upp med leksakerna eller sett ettan. O förklarade ettans handling på ca 20 sek. Kortfattat och koncist.
Efter det åkte vi hem till skolan och satte oss i tv-rummet och spelade Trivial Pursuit...givetvis också på danska, det gick ganska knaggligt kan jag säga. Och man är inte så klar i huvudet elva på kvällen om man har sprungit runt på stan hela dagen. Jag fick bara en tårtbit.

På söndagen gick jag, A, E och tvillingarna till Christiania, man måste ju se stället nån gång. Det var oväntat vackert där tycker jag, gedigert och mysigt på nått sätt, allting har de gjort själva och nästan alla hus och bänkar ser ut som små konstverk från 70-talet. Sen att de sålde haschmuffins helt öppet på ena sidan gatan och GB-glass på andra var ganska komiskt. Jag tycker det är lite märkligt att stans knarkarkvarter är en turistattraktion, folk kom med bussar dit och föräldrar gick runt där med småbarn. Helt klart ett ovanligt ställe.
Sen åkte vi tillbaka till Odense på kvällen.

Idag var en ganska jobbig arbetsdag, inte mycket till näring under hela dagen, vi ska ju laga vår egen mat nu den resterande tiden, men eftersom vi kom hem strax efter åtta igår hade inga mataffärer öppet.
Näst sista fältet idag var hyffsat stort och var fullsmockat med massa dusty (felaktiga hannar), jag hittade 23 av dom, säcken blev tung, det var nog säkert en 10-15 kg som man gick och bar på. Så nu är jag lite trött i axlarna.

Har precis ätit middag, korv, crème freche och tomater. Och så frukt till efterrätt. Det är tur att Netto bara ligger 1 km bort, men det kunde allt ha vart lite närmre.

I trampdynspåren

Jag hinner då inte sörja Pop-kungens bortgång särskilt mycket, för jag har haft alldeles för mycket tur de senaste dagarna för att låta mig beröras av nedstämdhet.

Jag har fått lägenheten i Göteborg!  ^_^

Ska flytta in den första oktober, så till dess får jag bo hos mormor. 
Saker och ting förflyter ovanligt lätt nu...undrar vad haken är. Brukar ofta finnas en sån. Kanske det är att elen inte ingår eller nått, men det får jag ta, ge mig svart på vitt så är jag nöjd.

Snart ska vi iväg till Köpenhamn, har fortfarande lite hosta men annars är jag ganska kry.

Så jag ska alltså bli öbo till hösten igen, kära gamla Hisingen.

St. Hans

Blev feberfri igår, har legat i sängen i tre dagar i sträck. Men idag kände jag mig bättre och masade mig upp till jobbet. Har ju inte råd att gå sjuk här.

Imorgon ska vi till Samsö igen! Jag orkar knappt...men jaja.

Idag är det St. Hans, alltså danska midsommarafton, jag går inte till häxbränningen i år, känner att jag måste tillfriskna helt inför imorgon. Nu har jag och A fått iväg våra deklarationer i alla fall, känns bra. Hoppas att det inte blir nått strul med det i år. Men har K sagt att han ska fixa till det så litar jag på honom.

Jag har fått erbjudande om visning på en lägenhet i Götet! Yes! Det är åtminstone ett steg i rätt riktning.


Vill inte ha lösningar!

Jag ligger sjuk på Dalum nu, fick ont i halsen i torsdags eftermiddag. Har säkert lite feber också, känns nästan så. Igår låg jag bara i sängen hela dagen, förutom att jag gick till Statoil och köpte en flaska Jäger. Ska man bli av mä't så blir det till att ta i lite. Orkade inte göra nånting, bara ligga i sängen och kämpa med svaljet. Kände mig så ytterst ensam, man blir ju nere när man är sjuk, så jag ringde hem.
Men jag tvekade innan jag ringde, jag visste ju redan i förväg vad mamma skulle säga. När jag är sjuk, ensam och eländig så vill jag bara ha någon att prata med, inte nån som kommer med en massa lösningar på problemet! Jag vill bara ha någon som lyssnar på mig och muntrar upp mig...inte en massa prat om att jag ska be mattanterna koka te åt mig (!), skulle jag aldrig få för mig att göra, inte här.

Det tycker jag ofta är problemet när man pratar med föräldrar, särskilt mammor, och det kan även gälla när man pratar med killar. Har man ett problem så vill man inte ha lösningar, har man inte vett nog att klura ut det själv kanske? I alla fall vill jag inte höra sånt, det är ju inte därför jag startar en konversation, jag vill bara ha någon att prata med, så att man inte känner sig så ensam. Men det verkar dom inte begripa. Jag vill prata med en förälder, inte en sjuksyster.

Om en halvtimme öppnar de matsalen. Blir nog sängen hela dagen idag med, tråkigt.

Jag har bestämt mig för att följa med till Köpenhamn nästa helg, får hoppas att jag är kry då. De andra ska gå på Tivoli, får väl se om jag finner nått nöjsamt där.

Vissa ser bara ut att må dåligt

Spenatplantor alltså...många av de jag hittade på fälten idag såg väldigt förvridna och sjuka ut.
Varför är A alltid borta nu för tiden? Han som vickar för honom i bussen kan ju ingenting om spenat! Plockar fel honplantor och hittar inte till fälten, kör vilse och har absolut noll koll, men hjärtat har han i alla fall på rätta stället. Vi åkte hem till hans fru och åt jordgubbar och...sockerärtor idag.
Vaknade med världens halsont, så jag var tveksam om jag ens skulle bry mig om att jobba, för att inte riskera att smitta andra eller bli ännu värre. Men jag masade mig upp i alla fall, var ju ändå kort dag idag. Halsen gör inte lika ont längre, men jag tvivlar på att det blir nått vidare midsommarfirande för mig...måste bli helt frisk. Med lite Jäger om kvällen så blir nog halsen bra på nån dag.

Åkte till Samsö igår, andra året i rad för mig. Samsö har den fördelen att det tar lång tid att ta sig dit, alltså tjänar man pengar på att bara sitta och sova i bussen på väg till färjan. På färjan kan man sitta och slappa bäst man vill, fälten på Samsö är få och tar inte så lång tid att gå. Men, nackdelarna är dom: man måste stiga upp 4.30 för att hinna åka till färjan som går från Jylland, under tiden man är på ön är allting så hektiskt att man inte har tid för varken paus eller lunch, det tillbringar man i bussen på väg mellan fälten. Plus att det på Samsö blåser som om det inte fanns nån morgondag och trots att fälten är små är de ofta rätt smockade med felaktiga plantor, tunga säckar innebär det.

På Samsö fick vi hjälp av ytterligare folk som egentligen var jordgubbsplockare, de var fransmän, spanjorer och polacker. Mest fransmän, de rökte konstant. Fattar inte hur man kan koncentrera sig på att hitta dubbelkönad spenat och röka samtidigt. De som hamnade i min grupp på ön kunde i alla fall bra engelska, det var det inte alla som kunde tydligen. Jag gick med tre fransmän, C och M. De som gick med H och M förstod varken engelska, danska eller svenska. Måtte ha varit klurigt.

Men igår hade vi i alla fall A som ledare, plus hans kollega M. De satt hela tiden och skämtade med varandra, snackade om Playstation och Nintendo Wii klockan tjugo i sju på morgonen medan vi väntade på färjan och berättade om sina barns senaste inlärda uttryck. När vi skulle tillbaka till Fyn på eftermiddagen hade vi alla lite bråttom. A rivstartade bussen och körde mot en skarp kurva, efter kurvan kommer det två cyklister i bredd mot oss. Anders blir irriterad och säger nått i stil med "eh va faen!", båda cyklisterna har knallgula regnställ på sig så när vi passerar dom kacklar A åt dom som en höna genom det nervevade fönstret! Haha, han är för rolig han.

Tycker folk att man är konstig för att man inte vill äta socker?
För ett par dagar sedan när vi gick hem från Odense stannade några och köpte glass, närmare bestämt alla utom jag och O. Jag satte mig att äta en morot istället, då undrar en av de isländska tjejerna varför jag inte äter nån glass. Jag svarar helt enkelt att jag inte vill äta sötsaker...och då blir hennes följdfråga: "But...how can you live?"
.........................................................jag säger då det. Kan lika gärna börja säga till folk att jag har diabetes eller nått.



I see spinach of green, green roses too...

Dag 1: Anländer i ösregn till Odense, kända ansikten på Dalum Lantbrukskola: O, A, J, M, E och L. Portnären trevlig, väldigt trevlig. Inga sängkläder?! Mat i fyra veckor? (Jaaa!)....men nähä, det var inte så nä, bara två veckor som vanligt och sen får alla stå och trängas i städskrubben för att koka pasta på en kokplatta. Nätet på rummet funkar. Killarna visslar åt en...så börjas det igen, suck.

Dag 2: Första jobbdagen, regn och blåst. A som ledare i år igen, trevlig och mobilpratande karl. Nya ansikten för i år: Fyra nya från Island: H, en kille som börjar på Auuh...?, en annan kille som börjar på nått annat ogreppbart uttal och en tjej som jag faktiskt inte ens har en aning om vad hon heter...än. Representanter från Finland: M och H (finlandsvensk). Enda nya från Sverige: C.

I min buss: Jag, C, M och H. H är väldigt utåtriktad och har till och med blivit kompis med vissa  danska elever på skolan! (hon har lyckats med nått som ingen annan av oss har).
Efter jobbet på middagen upptäckte vi att M hittat dit, hon blir också med i vår buss.

På kvällen såg vi den svenska sci-fi-filmen Stormen, udda film, väldigt udda film.

Dag 3: Ösregn hela dagen. Sista fältet för dagen var ett sadistanlagt fält där all spenat var planterad på en stor brant kulle, fältet var nog på en 25 hektar ungefär. Tog lång tid att gå, ösregn, motvind, uppförsbacke, lera som tynger stövlarna, för varje steg man tar glider man några centimeter bakåt, benen ömmar, fötterna ömmar och så mensvärk på det! Man blir rätt mör. Vi fick inte jobba mer än till kl.14.00 för vädret gjorde det omöjligt att fortsätta. Vi klagade inte.


På kvällen serverades maten inne i festlokalen, massa gubbar i kostym var där, måste ha varit nått jubileum eller nått. När jag skulle in till mitt rum innandess hade några från skolan visat runt en del kostymnissar på området, just när jag låser upp min dörr passerar gruppen av män och en av dom säger på fullt förståelig danska att "där är en av de där störiga svenskarna mummel, mummel"...jag stannade upp, fattar dom inte att jag förstår vad dom säger? Jag sa inget.
Vi hade i alla fall kul under middagen, även om det inte fanns mer än sallad för mig att äta (äter ju inte potatis och pasta och sånt numera), inget animaliskt serverades. Vi skrattade åt roliga saker som hänt förra året och uppgav ifall vi hittat några nya roliga ortsnamn. Jag har hittills hittat Bögelund, Bögeborg och Mesinge. Men det slår ju inte de som A hittade förra året: Knullen och Knullevej. Vi hittade i och för sig Ballen på Samsö.

På natten hade de danska eleverna fest, sprang runt och skrek i korridorerna och bankade på folks dörrar. Jag hade tur som inte blev väckt förrän halv sex på morgonen av att de bankade på min grannes dörr. Värre var det för de andra som bor på andra våningen, det var där eländet började från efter tolv till nån gång efter fem på morgonen, hög musik och ett sömnberövande guturalt kackel. Det är nog ganska bra att jag inte hamnade på den våningen. Tydligen har det en sådan fest varje torsdag fram tills de tar studenten. Traditioner har definitivt starka rötter här.

Ville funderar på att åka till Köpenhamn på söndag för att handla kläder, ska jag åka dit?

Dag 4: Inget regn, men blåsigt som bara den. Kort dag, jobbar bara till tolv på fredagar, gôtt. Gick till Netto och handlade frukt efter hemkomsten. Har bara legat och slappat i sängen och kollat på japanska dramer och lyssnat på Klas Hellbergs ljudbok Hångla mer. En mycket intressant bok, tror jag har blivit allvarligt berörd.



Ner till Fyn igen

Tjohej!

Så ska man ner till Danmark om en vecka...ja, det blev så.
Jag har mailat skolan och frågat om jag kan få bo i ett av husen som 6 pers av oss bodde i förra året...så kan man få sova om nätterna utan att en massa packade elever stör. Får väl se hur humana de är på skolan i år.

Det känns ändå bra strategiskt gjort, nu kommer jag jobba från den 10:e juni till 7:e juli, sen har jag i princip två månader kvar av sommaren då jag kan göra annat som är desto roligare: umgås med V, hälsa på kompisar, göra ingenting i solen, söka bostad (det är ju inte fullt så kul men nödvändigt) och förhoppningsvis ta Finlandsfärjan över till vårt blåvita grannland med V och hälsa på hans föräldrar.

Hoppas att jag hamnar i Js buss i år, A har redan mailat en önskelista till företaget, bara tjejer i bussen, bara folk som man känner sen innan, gôtt. Inte många pågar i år inte, R blir förmodligen den ende ifall han tackat ja.

Kollade Family Guy idag, såg en sådan förbaskat roligt felöversättning.
"Do you wanna hear a funny ass joke?"
Översättning: Vill ni höra ett roligt rövskämt?

Gud så jag och brorsan skrattade! XD
"Asroligt skämt" hade ju gått bra...men inte "rövskämt" hahaha!

Åker till Oskarshamn på torsdag med pappa för att hälsa på farmor lite, åker hem på fredagen igen. Då lämnar pappa av mig i Växjö och så får jag äntligen krama om min finska igelkott i några dagar! Sen tar jag tåget ner till Danmark på tisdagen.

Var i stan idag och kollade kläder, letar efter en klänning som man bara kan dra på sig och gå ut i sommaren. Men alla klänningar nuförtiden har ju gravidmodell så man ser ju ut som en ballong. Den enda jag hittade som jag faktiskt ville ha var en jättesöt seglarinspirerad klänning på MQ....för 700 kr.....suck. Inte en chans.
Och så åt jag lunch på sushistället i stan, roligt att ägarna faktiskt är japaner för en gång skull. När jag betalade sa jag tack för maten på japanska...då hajade damen till, hehe. Sen gick jag in på mangacaféet som öppnat i stan. Mamma var med och ville höra mig tala japanska, så jag talade lite med tjejen som äger stället med sin svenske man. Hon var riktigt trevlig. Kändes märkligt att tala japanska i svensk småstadsmiljö men hjärnan vande sig snabbt och så flöt det på väldigty bra. Jag ska in dit fler gånger...bara för att hålla japanskan i trim.


RSS 2.0