Onnagokoro

Jag älskar dig J. Simple as that ;)
 

Tillbaka till verkligheten

En vecka i Kroatien förflöt ganska snabbt. Kom hem i onsdags och kände mig lite trött. Trött med tanke på att jag återvände till verkligheten. Verkligheten som nu består av idogt arbetssökande och en massa mail i inkorgen med nej-besked. Men nåja, det ska väl bli något av mig en vacker dag. 
 
Får väl dra en liten resumé av veckan i Seget Donji då. Så hette byn vi bodde i. Det var hyfsat vackert där (inte i stil med Grekland, men ändå). Något som däremot var mycket bättre än i Grekland var vattnet. Grönt, klart och rent. Och jättesalt. Man flöt som en kork, behövde liksom inte göra så mycket. Vi simmade inte så mycket, vi flöt mest omkring. Vi bodde i fina nyrenoverade lägenheter 50 m från stranden, väldigt lyxigt. Om man bortser från de nätter då strandbarerna spelade musik på högsta volym till fyra på morgonen...så skulle jag gott säga att läget var perfekt. 
Solstolar kunde hyras för en billig peng vid stranden.
 

Vissa dagar var det så varmt som 35 grader. Luften var dessutom fuktig. Det klimatet och allt saltvatten gjorde underverk för min torra hud, men bitvis var det lite ansträngande att andas. 
Hela veckan hade vi hyrbil, praktiskt taget det enda sättet att ta sig runt i Kroatien om man inte vill sitta på bussar eller tåg som tar onödigt mycket tid. Vi märkte att det råder en helt annan trafikmentalitet där. Skyltar som säger att du inte får köra om? Det struntas det i. Skyltar som anger förbud mot infart? Spelar ingen roll, kör på bara, alla andra gör ju det. Jag tror mamma var det enda som faktiskt körde efter trafikreglerna. Dumt att ta risker när man kör en sprillans ny hyrbil för dyra pengar. 
Det blev en hel del utflykter, bland annat till staden Split där vi letade oss fram till varuhuset City One. 
På sådana här skyltar anges det ganska väl vart saker och ting ligger...
 

En klar utmaning med Split var inte att hitta köpcentret, det var att hitta ut  ur staden senare. Vi irrade runt i en timme innan vi kom ut på stora vägen tillbaka. Det är nämligen så här, i Split finns det väldigt många korsningar. Ca fyra av fem korsningar saknar helt anvisningar om vart vägarna leder. Inga skyltar alls! Alltså måste man vara lokalbo för att fatta vart man ska.
I Split kör man ofta i blindo. 
 

Det var hyfsat billigt att leva i området. Bra mat kunde man få för under 50-lappen (svenska kronor alltså). Dock får jag väl säga att matkulturen inte var så unik för landet. Väldigt mycket italienska influenser, mycket pasta och skaldjur. Jag och mormor beställde en gång in något som kallades för little fried fish i tron om att det skulle vara en mindre fiskportion...där fick vi ju oss en överraskning. 
 
Bokstavligt talat små friterade fiskar. Det som ut som spigg med pomme frites. Mysigt att äta något som tittar på en. Jag åt fem-sex stycken, sedan fick det vara. 
 

Höjdpunkten på hela resan var vår utflykt till byn Primosten och nationalparken Krka. I Primosten hittade jag en fin klänning (som mamma köpte till mig så snällt).
2007 fick Primosten ett pris för renaste vatten och vackraste stad. Jag kan förstå varför. Åker jag till Kroatien fler gånger så kommer jag definitivt att bo i Primosten. 
Vattenfall i Krka. Dit ut åkte vi med båt. Lokalbefolkningen sa till oss att vattnet var alldeles för kallt för att man skulle kunna bada. Vi tyckte det var precis som i sjön hemma, kallt men uthärdligt hehe. Kändes lite underligt att bada i sötvatten i en barrskog när det var så varmt. Härligt!
 
Restaurang nära Krka. Undrar om de serverar rumpstek?
 
De flesta kroatier vi mötte kunde inte så bra engelska, de körde istället på tyska så fort de fick syn på oss. Tyska utblandat med lite italienska. Så det var bara att nicka akademiskt och gissa sig till vad det var de menade ibland. Lärde mig säga tack (hvala) och god dag (dobre dan) på kroatiska. 
Grönt vatten i staden Trogir, några kilometer utanför Seget Donji. 
 

Köpte med mig lite godis hem som jag trodde var typiskt kroatiskt. Enligt J kunde man tydligen köpa det på ICA här hemma...men WTF?! XD Fick i alla fall med mig en liter Slivovica hem, kroatisk plommonkonjak. Starkt och bra för förkylningar tänker jag. 
 
Känns bra att vara hemma nu, en vecka i hetta räckte gott och väl för min del. Får se om jag har råd att åka någonstans med J, han vill ju också ut och resa lite på sin semester. Ser inte så ljust ut för flygresor dock, alldeles för dyrt för oss nu. Det kanske blir en bussresa till Tyskland istället. 
 
Dags att fortsätta med jobbsökandet och boka några pass på gymmet. Mina ben har inte kört spinning på ett bra tag nu. Hoppas många är på semester nu så det inte är så högt tryck på passen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En sväng till Göteborg och så vidare

Tog med mig J till Göteborg över helgen. Det huvudsakliga syftet var att hitta kläder till honom. Inte ett så lätt uppdrag. Efter sju timmars letande hade han hittat EN t-shirt. Det var det XD. Vi träffade även K över en fika och gick på Liseberg. Första dagen var det solsken, andra dagen öste regnet ner. Det var då jag tyckte vi kunde åka Kållerado, som en blöt åkattraktion heter haha. Vi åkte även Lisebergshjulet när åskan började dra in över staden, spännande.Trots att J inte fann så mycket i klädväg så var det i alla fall en trevlig liten utflykt.Nu är det dags för nästa åktur, närmare bestämt ner till Kroatien :-) Kommer bli skoj!

Diplom, tårar och massa skratt

Igår var det så den stora dagen, ändhållplatsen för vår utbildning kan man säga. Jag var nära att inte gå på ceremonin och festligheterna, jag vaknade nämligen med halsont. Men när det är en sådan stor och värdefull dag så kan jag inte stanna hemma tänkte jag. Så jag klädde mig i sommarklänning, gick in på ICA och handlade ost (mitt bidrag till champagnefrukosten) och tog bussen till M, något huttrandes och ojandes över att jag förmodligen skulle vara jättesjuk dagen efter. Jag klev in hos M som höll i frukosten och fick lite te mot min ömma hals. Med vätska och halstabletter ska jag väl ta mig igenom dagen tänkte jag. Champagne hade jag ju inte tänkt på att ta med alls, jag hade överhuvudtaget inte köpt någon alkohol för dagen. Lika bra det. 
 
Runt tio-tiden hade alla samlat sig hos M. Vi pratade om framtiden, hade musikquiz och drog i oss mängder jordgubbar, choklad och frallor. Trevligt som det kunde vara. Vid halv tolv drog vi oss bort till Teleborgs slott där ceremonin hölls. Det är väl märkligt, jag har bott här i tre år och inte besökt det slottet först förrän igår. Men det kändes som en högtidlig avslutning, att sluta på slottet. Våra tvåor hade anordnat det hela. Vi fick champagne och snittar, det hölls tal och så fick vi skriva hälsningar till alla i klassen, precis som när man skrev i varandras studentmössor när man tog studenten. Sedan ropades vi fram en och en och tog emot våra diplom och en ros. Vid det här ögonblicket var det tydligen en del som var nära att bryta ihop, fick jag reda på efteråt. Själv var jag inte särskilt känslosam överlag. Det kändes bara fint och stämningsfullt. M höll ett fint tal där han läste en egengjord version av en dikt av Rikard Wolff (som i sin tur gjort en översättning av Baz Luhrmanns låt Everybody´s free to wear sunscreen). Mycket passande tyckte jag.
Sedan togs det miljoner kort utanför slottet. Solen tittade fram och värmde våra själar. Så tog vi farväl av vissa som inte skulle vara med under resten av kvällen. Vi tackade våra lärare H, EL och T (önskar att GP hade varit där) och sedan var cermonin slut. Då gick några av oss hem till E en stund och sedan gick vi tillbaka till M för mellanfest.
Vi satt på hans balkong några timmar och fick lite solbränna och några goa skratt (och spill).
 
Sedan tog vi oss in till stan för att äta middag på restaurangen 4 Krogar som ligger vackert vid sjön. Vid det här laget så var många utav oss rejält dragna, därför kom vi in på de mest absurda samtalsämnen (vilka jag inte tänker rada upp här). Det blev två eller trerättersmiddag för alla. Jag tog tre rätter. Förrätten bestod av gravat renkött (nice!), huvudrätten blev lamm och så tog jag en crème brûlée som dessert. Mycket gott och mycket dyrt. Men ska det vara så ska det.
 
Efter middagen kände jag mig rätt sliten på grund av min hals, så jag beslöt mig för att inte gå ut tillsammans med de andra. Jag tog bussen hem till J och försökte laga min hals med mer te. Så gick jag in på Facebook och såg att F hade lagt upp en video med ett tal vi inte hade fått höra under dagen. 
Som sagt, jag hade inte varit särskilt tårögd under dagens lopp, men när jag såg klippet med Fs fina tal, då brast det för mig. Han summerade våra tre år på ett så vackert sätt och liknade vår klass med Disneyfilmen Micke & Molle. Bara han kan komma på en sådan sak, underbar människa.
 
Imorse vaknade jag, helt kry utan halsont! Otroligt! ^^ 
Idag ska jag låna några böcker på bibblan och sitta en stund på Tufvanängen med Jh. Hon tyckte det skulle vara bra med ett sista änghäng där alla som vill får komma, ifall alla inte hann säga hejdå till varandra igår. Det ska bli trevligt.
 

Examinering och ettårsdag

Så var examineringen klar. Jag har några saker att komplettera, men det hade jag förväntat mig. Har en vecka på mig att fixa till allt för att uppsatsen ska bli starkare som det heter. 
Undrar varför jag alltid är bättre på att opponera på andras grejer än skriva vettigt (läs vetenskapligt) själv. Förmodligen för att det är enklare att kika på andra med lupp än att se sig själv i spegeln. 

Jag har redan börjat se över de kompletteringar jag måste göra. Som vanligt vill katterna vara med på ett hörn. Mister ville vara med i övre vänstra hörnet.
 
 
Som vanligt så skulle också Sessan bokstavligt talat lägga sig i mitt arbete.
 
Mitt slutliga examensbevis får jag (om jag nu blir godkänd) förmodligen inte förrän i juli-augusti, Men nu ska det ändå firas att man har klarat av tre år på den här utbildningen, imorgon blir det festligheter från morgon till sena kvällen. 
 
Idag ska jag och J äta middag på stan för att fira vår ettårsdag :) Han kom hem nyss med en present till mig.
Han vet då vad jag gillar :P
 
Ja, gott folk. Så är det. 
 
 

Sje-ljudets förlovade land

Förbereder mig mentalt inför morgondagen. Har tagit en cykeltur runt sjön och tagit en fika på stan med J. Nationaldagen till ära har jag skrattat gott åt denna underbara lektion i svenska sje-ljud. 
 
 
Suck...tja, imorgon är det så dags att lägga på locket. Imorgon slutar livet som student. Att jag påbörjar ett nytt liv som arbetslös får jag försöka bortse från, åtminstone ett par veckor, för nu ska jag banne mig ha lite sommarlov!

Inte nu igen!

Varför valde jag mitt uppsatsämne för?! Massa mamma/barn-tjafs och hundra pers på facebook som annonserar sin graviditet och kompisar som funderar på att skaffa barn inom ett-två år. Undra på att jag drömmer.
 
Inatt fick jag en bebis på BB. Barnmorskan lindade in bebisen som ett litet paket och gav det till mig, sen var det bara tack och adjö, ut genom dörrarna. Mamma och pappa var givetvis där och tog emot mig. Men när jag sätter mig i bilen (pappas gamla gröna) så kommer jag på att barnmorskan inte sagt till mig om det blev en pojke eller flicka. Jag tänker att nu får jag verkligen kalla mitt barn för hen. Mamma blir förskräckt och försöker linda upp mitt lilla barnknyte för att se om det är en tjej eller kille, men konstaterar att man nog inte kan se det än eftersom hen är nyfödd. Så åker vi hem och jag våndas över att jag nu har ett år framför mig av blöjbyten och annat elände. Väl hemma så försöker jag bada den lilla/lille (jag gissar på att det är en tjej) men tappar ungen hela tiden under vatten eftersom hen är så liten och otymplig. Tänker bara nej, nej, nej, NEJ! Jag vill inte det här! Jag vill inte bli mamma nu! Det är inte detta jag ska göra!
Ingen kul dröm.
 
 

RSS 2.0