Typ dansk #Emma - A victorian romance

Så var det seminariet avklarat! Inte kul att vara näst sist för då lyssnar ingen längre, så då gäller det att gå in med energi. En utav grupperna slutade jag lyssna på efter 30 sekunder, personen som pratade gjorde det med en monoton låg röst och läste dessutom innantill från deras paper under nära 10 minuter. Då är det svårt att engagera sina öron. 
Nästa vecka är det seminarium på vår danska bok. Jag har börjat läsa lite ur den, långsamt för att inte snubbla i danskans luriga fallgropar. Danska borde ju inte vara nått problem för mig som som jobbat där under några säsonger och dessutom för mig som bleking, jag är ju typ dansk som en norrman sa till mig förra sommaren. Nej, men det kan vara nog så knepigt när man läser om kommunikationsteorier med facktermer som ska bli en sammanfattning på svenska.

Emma - A victorian romance
2005
Här har vi ett vackert historiskt kärleksdrama som utspelar sig i England 1895. Serien är baserad på mangan Ema (エマ) och handlar om den till synes omöjliga kärleken mellan över och underklassen. Emma kommer från en fattig by på landet och får anställning som piga hos en snäll dam i London. När hennes husmor dör kommer Emma i kontakt med den tyska familjen Mölder som ger henne anställning som jungfru. Fru Mölder tar ofta med Emma på olika resor och besök. Under ett av dessa möter Emma den rika medelklassmannen William Jones, vars familj försöker ta sig upp till överklassen.
Emma och William blir genast kära i varandra. Detta ses inte med blida ögon av Williams familj som vill att han gifter sig med den högt ansedda familjen Campbells dotter Eleanor. Familjen Campbell tillhör den traditionella överklassen men är i behov av pengar varför de väljer att gifta bort sin dotter till en rik man trots att han har lägre status.
Eleanor avgudar William och önskar inget annat än att bli hans fru, men vet om att han älskar en annan. Hon väntar enträget på att han ska inse fakta och ge upp Emma.
Emma förstår att deras romans är omöjlig, olämplig och att hon skapar problem för Williams rykte. Därför börjar hon undvika honom och intala sig själv att hon ska vara nöjd med livet som det är. Men William ger inte upp i första taget.
Den här serien skildrar livet och kärleken hos herrskap och tjänstefolk i det gamla London på ett mycket detaljerat sätt. Det är en mycket vacker serie rent tecknarmässigt. Londons exteriörer är extremt välgjorda och människornas utseenden är förhållandevis naturtrogna. Liksom i Candy Candy finns här mängder av överklassmode att beskåda. Emma - A victorian romance är uppdelad i två säsonger, Act I och Act II och utgör tillsammans 24 episoder. Varmt rekommenderat för alla som gillar kostymdramer i Jane Austen-anda och serier i stil med Downton Abbey.
Trackback
RSS 2.0