Pyssel o prassel

Idag hade vi stora julhandeln med mamma i stan, alltså mathandeln inför jul. Aldrig har jag kört en kundvagn så tung att styra innan. Brorsan gick med och började krokna mer och mer allteftersom tiden gick, han blev bestört när han märkte på expresshandelsmätaren (eller vad de små grejerna heter) att vi handlat för 400 kr...och bara dittills på frukt och grönt avdelningen. Sedan när vi närmade oss frysdiskarna började vi tycka att hela affären luktade unket på nått sätt, till slut blev det så intensivt att jag trodde att det var ett avlopp som var kasst nånstans. Men mamma kom på det! Javisst ja, lutfisk!
Den mest menlösa maträtt jag känner till. Smakar knappt nånting och den obehagliga konsistensen påminner om gelé. Fattar inte hur folk kan äta det. Men jag antar att det är som med lakritste, antingen älskar man det eller hatar det.

Mamma och jag gjorde egna smällkarameller för en stund sen, de gamla i julgranspyntslådan är över 20 år gamla och sedan länge sönderbitna utav möss och rivna utav skarpa kattklor. Jag kom ihåg när jag var liten, hur jag smög upp på vinden och letade fram julgranspyntet och inspekterade smällkaramellerna. Inuti dom fanns lite godis om man hade tur, redan då gamalt godis, det var små bitar utav bröstsocker. Förmodligen hade min morfar gjort dom.

Jag lade märke till en rolig grej på tåget hem igår. Om man sitter i en vagn som är hyfsat full och plötsligt börjar äta nånting, då märker man snabbt hur alla andra runt omkring en börjar göra detsamma. Är det nån sorts flockinstinkt eller vad beror det på? Alla sitter ju trots allt och väntar på att nån annan ska börja, så känns det i alla fall.

Jag var med om en annan skojig sak på väg hem. Jag skulle byta tåg i Alvesta och åka med X2000 mot Malmö. Tåget skulle avgå kl. 19.28 från spår 3b. När alla resenärer kliver av märker vi att det står NY TID på tavlan: 19.15
Är detta nått skämt? undrar jag. Jag har väl aldrig hört talas om att ett tåg skulle avgå tidigare än vanligt, det är ändå SJ vi pratar om. Så ser jag att det står X2000 mot Malmö....med ordinarie tid 17.29
Frågetecknen hoppas i mitt huvud. Så kommer i alla fall X2000 in på spåret och folk står lika förvirrade som jag och undrar om det är rätt tåg. Jag ser att det ska mot Malmö så det är ju i rätt riktning. Jag kliver i alla fall på men märker att ingen verkar följa mitt exempel. Det spelar inte så stor roll tycker jag, jag får se vart jag hamnar. Jag sätter mig på min plats och tycker att resten av resenärerna är ovanligt tysta, hälften utav dom verkar sova. Så börjar tåget rulla iväg när klockan är 19.23 och jag ser att de flesta utav mina medresenärer från förra tåget står kvar på perrongen. I ett allanrop hör jag "Ja mina damer och herrar, när vi nu lämnar Alvesta är vi drygt två timmar försenade"...........................................
Så faller bitarna på plats, det visar sig att jag visserligen satt på rätt sorts tåg, bara det som skulle gått för två timmar sen. Tydligen var de så försenade för att det skett en järnvägsolycka uppåt Norrköping. Undra på att folk var trötta och uttråkade. Jag skrattade och tänkte att jag kommer åtminstone fram fem minuter före alla andra som kommer åka med nästa X2000! :)
Så det kan gå ibland.
  
Trackback
RSS 2.0